( ... items )
Tools
Register Login

Islamski kulturni centar Mostar.

You are here: Home » O CENTRU » Sultan Selim Javuza Mesdžid
Nedjelja, 22 Sep. 2019
Četvrtak, 18. August 2011 01:50

SULTAN SELIM JAVUZA MESDŽID Featured

Rate this item
(31 votes)

mesdzid2
Za vlade sultana Selima I (1512. – 1520. ) podignut je u Mostaru, neposredno uz Stari most i lijevu obalu Neretve, jedan mesdžid na ime spomenutog sultana. Mesdžid je sagrađen na mjesto gdje su udareni prvi temelji Mostara i služio je prvenstveno kao bogomolja vojnicima koji su stražarili u kulama oko Starog mosta. Kako je izgledala prvobitna zgrada ovog mesdžida i koke je godine sagrađena, tačno se ne zna. Objekat je više puta prepravljan pa je stoga izgubio gotovo sve od svog prvobitnog izgleda. Posljednji put je temeljito popravljen 1882. Godine što saznajemo iz natpisa koji je bio uklesan u jednu ploču iznad ulaznih vrata.

 

Posmatran sa historijske strane, mesdžid ima veliki značaj jer se nalazi u sastavu aglomeracije Starog mosta, gdje su udareni prvi temelji u Mostaru. Most je dugo vremena služio kao munara ove džamije i s njegovog vrha se učio ezan. Značaj njegov je i u tome što on danas važi i kao najstariji spomenik islamske sakralne arhitekture u Hercegovini. Od njega je bila starija jedino Sinan-pašina džamija koja je srušena 1949. godine. Mesdžid nije imao nikakvog vakufa nego se izdržavao od sredstava koja je dobijao od države.

 

Za vrijeme turske uprave država je opravljala ovaj mesdžid, a to je kasnije činila i austrougarska uprava. Zatvoren je 1932.godine.

 

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Mostaru izvšio je sve konzervatorsko-restauratorske radove na ovom objektu kao značajnom historijskom spomeniku. Mesdžid je u ratu 1992-1995. godine stradao, a popravljen je 2004. godine i koristi se u izložbene svrhe. Ovaj objekat je otvoren za posjetioce svakog dana i svi oni koji žele mogu nas posjetiti i pogledati kratki film o tragičnom rušenju Starog mosta i svečanom otvaranju novog Starog mosta. Također se mogu pogledati i slike koje hronološkim redoslijedom prikazuju historiju Starog mosta, počevši od 1910. godine dolaskom Franza Ferdinanda, preko ratnih zbivanja te do svečanog otvaranja 2005. godine. Pored gore navedenog galerija je obogaćena knjigama historijskog i religioznog sadržaja.

Last modified on Petak, 23. Mart 2012 04:20

IKC (novi objekat)